לאחר שנים רבות של עיסוקי כנטורופתית החלטתי לסכם במאמר אחד את העובדות הקיימות לגבי נזקי חלב הפרה לבריאות ולהשאיר לקוראים הנבונים את ההחלטה האם להפסיק או לפחות להמעיט בצריכתו של הנוזל הלבן.
הסידן בחלב פרה אינו נספג היטב בגוף ואינו מגן מפני אוסטאופורוזיס
בחלב יש רמת זרחן גבוהה ורמת מגנזיום נמוכה, מה שמפריע לניצול וספיגת הסידן בגוף. למעשה, מוצרי החלב גרועים לבריאות העצם ועלולים לגרום לבריחת הסידן מהעצמות. דווקא באוכלוסיות בהן יש צריכה גבוהה של חלב פרה, שכיחות האוסטאופורוזיס עולה.
הסיבה העיקרית שגורמת לבריחת סידן מהעצמות היא צריכה עודפת של חלבון מהחי כגון חלב ובשר, אשר גורמים לעודף חומציות בדם. הגוף רוצה לאזן את חומציות היתר ולכן מוציא מינרלים בסיסיים מהעצמות- מהלך זה שומר על מאזן חומציות בסיסיות בדם.
את החלבון עדיף לצרוך ממקורות צמחיים- מאורז וקטניות ומדגי ים.
מקורות טובים לסידן יהיו ירקות עליים ירוקים, פטרוזיליה, סלרי, כרוב, שומר, שקדים, טחינה, סרדינים ומוצרי סויה.
חלבוני החלב מעוררים תגובה חיסונית בגוף, מחלות אוטואימוניות ורגישות אלרגית-
חלק מחלבוני החלב מגיעים בשלמותם ישירות ממערכת העיכול לזרם הדם, ללא פירוק ועיכול מושלם. חלבונים אלו נחשבים לעוינים ע"י הגוף, אשר מפתח תגובות חיסוניות כנגדם. חלק מהאנשים לא ירגישו את התגובות החיסוניות, אלא רק לאחר שנים כשיגיעו מחלות אוטואימוניות או מחלות כרוניות אחרות- שיהיה קשה לקשר אותן לצריכת החלב.
חלק מהאנשים ירגישו אי נוחות במערכת העיכול כגון צרבות, גזים, שלשולים ונפיחות בבטן, חלק ירגישו בעיות בעור כגון אקנה, פריחות שונות על העור, גירודים, בעיות בנשימה ועוד.
רגישות לסוכר החלב- אי סבילות ללקטוז
הלקטאז הוא אנזים בגוף שתפקידו לפרק את הלקטוז- סוכר החלב. הלקטאז נמצא בגופנו בשנה הראשונה לחיינו על מנת לפרק את הלקטוז שבחלב האם.
הלקטאז אמור להעלם מגופנו עם הפסקת היניקה, אך עקב המשך צריכת חלב פרה, הגוף ממשיך לייצר לקטאז. אצל חלק מהאנשים נפסק היצור באופן טבעי ואלו הם האנשים שמרגישים את הרגישות הידועה ללקטוז. אלו הם גם האנשים שחוסכים לעצמם את נזקי צריכת החלב בהמשך חייהם.
כאשר אין לקטאז, סוכר החלב אינו עובר פירוק אנזימטי ואינו יכול להיספג במעי וכך הוא הופך למזון לחיידקים, אשר פעולתם גורמת לנפיחות, לכאבי בטן ולהרגשה כללית רעה.
רמה גבוהה מידי של הורמון הגדילה IGF-1 הנמצא בחלב פרה גורם לסרטן
הורמון הגדילה IGF-1 הוא חומר חלבוני יסודי המפקח על יצירת התאים בגוף העובר והתינוק ועל תחזוקת התאים בהמשך החיים הבוגרים. רמות גבוהות מידי של הורמון זה קשורות לעידוד צמיחת תאי סרטן בגוף, בכך שהוא שומר על התא הסרטני מפני מנגנון ההתאבדות הטבעי.
הורמון זה נמצא בחלב פרה, צריכה יומיומית של חלב ומוצריו מעלה את רמות ההורמון ומעלה בכך גם את הסיכון ללקות בסרטן. בעיקר סרטן השד, סרטן הערמונית וסרטן המעי.
חלב ומוצריו משנים את האיזון ההורמונאלי הטבעי של הגוף
הפרות מקבלות אנטיביוטיקה והורמונים בזריקות או במזון, בנוסף לכך יש את ההורמונים של הפרה עצמה. כל אלו חודרים למערכת העיכול ולזרם הדם שלנו ומשבשים את האיזון ההורמונאלי הטבעי.
בעיות פוריות בקרב נשים וגברים, מחזור לא סדיר, כאבי מחזור- כל אלו עשויים להיות קשורים לצריכת חלב ומוצריו.
סוכרת נעורים וחלב פרה
סוכרת נעורים נגרמת בהרבה מקרים על ידי חלבונים המצויים בחלב פרה. חלבוני חלב הפרה זרים לתינוק ועלולים לגרום נזק לתאי בטא בלבלב.
תינוקות ללא מבנה גנטי לפיתוח המחלה, לא יפתחו סוכרת נעורים עקב שתיית חלב. הבעיה היא שאבחון הסוכרת נעשה בשלבים מתקדמים של המחלה כאשר 90% מתאי הבטא כבר הרוסים והפתרון היחידי הוא לתת אינסולין לכל החיים.
המנעות מוחלטת של האם מחלב פרה בזמן ההריון ושל התינוק לאחר היוולדו, יכולים למנוע לחלוטין התפתחות של סוכרת נעורים בקרב תינוקות בעלי פוטנציאל גנטי לחלות במחלה.
הקשר בין מחלות לב וכלי דם לבין חלב פרה
הורמון הגדילה IGF-1 המצוי בחלב פרה גורם לתהליך דלקתי בכלי הדם ומעודד את ריבוי תאי הדופן של כלי הדם, 2 הגורמים הללו מצרים את כלי הדם ועלולים לגרום לטרשת עורקים ולמחלות לב.
מחלות דלקתיות וחלב פרה
חלבון חלב הפרה פוגע במערכת החיסון ומגביר דלקתיות. נמצא קשר ישיר בין מחלת האסטמה, אטופיק דרמטיטיס, אקנה, דלקות גרון, דלקות אוזניים, דלקות פרקים, לבין צריכה של חלב פרה.
חסר דם בתינוקות והקשר לחלב פרה
חלב פרה גורם לתינוקות רבים מתחת לגיל שנה לדמם ממערכת העיכול עקב תגובה לחלבוני החלב ועקב רגישות יתר של כלי הדם ורירית המעי. אחרי גיל שנה המעי מתחסן ואינו מגיב עוד באובדן דם.
בנוסף לכך, חלבוני החלב הנמצאים גם באבקות החלב לתינוקות, מפריעים לספיגת הברזל ממערכת העיכול. מצבים אלו גורמים לירידה בערכי ההמוגלובין אצל התינוקות ולכן משרד הבריאות דורש לתת תוספת ברזל לכלל התינוקות. המנעות מחלב פרה עשויה למנוע תהליך זה לחלוטין.
דם סמוי בצואה וחלב פרה
כמו אצל תינוקות, כך אצל מבוגרים- דימום מהמעי הגס היא תופעה שכיחה ביותר.
כל תלונה על דימום מחייבת בירור ושלילה של דלקות מעי, פגמים בכלי הדם, הפרעות קרישה וגידולים למיניהם. כאשר לא נמצא גורם, סביר להניח כי מדובר בצריכה של חלב פרה ומוצריו.
לסיכום
ככל שעובר הזמן מצטברות עדויות נוספות לכך שצריכת חלב פרה ומוצריו מהווה גורם לתחלואות גוף שונות. נשאלת השאלה- בשביל מה לנו לקחת את הסיכון?
עשו ניסוי ועברו לתזונה ללא חלב ומוצריו, הרבו באכילת פירות וירקות, דגנים וקטניות, דגי ים, אגוזים וזרעים וראו את ההבדל בעצמכם, ושהיה לבריאות.
המאמר נכתב על ידי יעל אבנון בהשראת הספר "שוטי החלב" של ד"ר אריה אבני.