תזונה, תוספי תזונה ונשירת שיער

הקשר בין נשירת שיער ומחסור ברכיבי תזונה חיוניים, הוא קשר הדוק. להלן כל הסיבות התורמות לתופעת הנשירה וכיצד ניתן לטפל בהן.

עודף כולסטרול

הכולסטרול אחראי על בניית הורמוני מין בגוף, עודף בהורמונים אנדרוגנים (הורמוני מין גבריים), גורמים לנשירת שיער. לכן חשוב להוריד את רמת הכולסטרול והשומנים בדם ע"י צמצום צריכת השומן הרווי במזון, למשל- המבורגרים, כבד עוף, בורקסים, חמאה, שמנת, מזון מהיר, חטיפים, מרגרינה, סוכרים וכדומה.

מחסור בחלבון

השיער בנוי מחלבון, בעיקר מחלבון הנקרא קראטין, המיוצר בגוף ע"י חומצות האמינו ליזין, מתיונין ופנילאלנין- אלו חומצות אמינו שהגוף לא מייצר בעצמו אלא צריך לקבל מהמזון. גם חומצות האמינו ציסטאין ומתיונין חשובות לשיער עקב קשירתן לגופרית. הגופרית דרושה ליצור קולגן וקראטין תקינים, התורמים לחוזק השיער.

לכן חשוב לקבל מהתזונה חלבון איכותי מהחי כמו ביצים, עוף ללא עור ושומן, גבינות צאן, דגים, או חלבון מהצומח כמו: דגנים וקטניות- שילובם ביחד יוצר חלבון מלא המכיל את כל חומצות האמינו החיוניות, למשל אורז ועדשים או לחם עם חומוס. על מנת שחלבון יתפרק היטב בקיבה, יש צורך בהפרשה תקינה של אנזימי עיכול, אם אין מספיק אנזימים, ניתן לקבל אותם כתוסף מזון.

מחסור במינרלים

המינרלים גם מהווים חלק ממבנה השערה ולכן חשיבותם הרבה. המינרלים אבץ, ברזל, סיליקה וגופרית הם החשובים ביותר.

  • מקורות לאבץ- גרעיני דלעת, חמניות, אגוזים, שקדים, דגנים, ביצים, חומוס.
  • מקורות לברזל- עדשים, חומוס, סויה, ירקות ירוקים, שעועית, תרד, בשר.
  • מקורות לסיליקה- קליפות פירות וירקות- עדיף אורגנים, סובין שיבולת שועל, אורז חום. הצמח שבטבט מכיל גם סיליקה וגם אבץ.
  • מקורות לגופרית- ביצים, כרוב, ברוקולי, לפת, שום, בצל, שעועית.

יש צורך להעשיר את הגוף גם בשאר המינרלים- מגנזיום, כלור, זרחן, יוד, סידן, מנגן ונחושת.

מחסור בויטמינים

שורשי השיער זקוקים לשלל ויטמינים על מנת לצמוח באופן תקין. החשובים מביניהם- קבוצת ויטמיני B, ויטמין C, ויטמין E, ויטמין A, ויטמין D, ויטמין 12B, חומצה פולית. ע"י צריכת תזונה מגוונת ובריאה בשילוב עם תוספי תזונה המותאמים באופן אישי, ניתן להשיג רמות אופטימאליות של ויטמינים אלו ולמנוע נשירת שיער.

אנמיה

מצבי אנמיה עשויים לנבוע מסיבות שונות כגון חסר בברזל, בויטמין 12B או חומצה פולית. גם חסר בחלבון ובעיות ביצור כדוריות דם אדומות עלול להסתיים באנמיה. האנמיה מבטאת חסר בחמצן ברקמות הגוף השונות, כולל באזור זקיקי השיער. זקיקי השיער זקוקים לכמות ניכרת של חמצן על מנת לצמוח באופן תקין ובמצבי חוסר בחמצן הזנת הזקיקים נפגעת, הם נחלשים ומתחילה נשירת שיער. על מנת למנוע אנמיה יש לאבחן ראשית את הסיבות שהביאו להתפתחותה ולאחר מכן לטפל בהתאם.

מחסור בחומצות שומן

חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3 חשובות לבריאות השיער. כאשר השיער יבש ושביר, הוא נחלש ונושר. תוספת של חומצות שומן אלו תפתור את הבעיה מבפנים. חומצת שומן אומגה 3 ניתן למצוא בדגים כמו: סלומון, מקרל, סול, הליבוט, טונה, סרדינים. או ממקור צמחי כמו זרעי פשתן טחונים. ברוב המקרים מומלץ ליטול תוסף מזון מרוכז ולהבטיח מינון יעיל.

עודף מתחים

שילוב של מתח ומחסור ברכיבים חיוניים, ידלל מהגוף יותר ויטמינים. בעיקר ויטמינים מקבוצה B ו-C. לכן חשוב להפחית מתח ולנסות טכניקות הרגעה. שימוש בגלולות למניעת הריון גורמות לחסר בויטמין B6. ויטמין זה חשוב מאוד לטיפול בנשירת שיער, ניתן למצוא אותו בעדשים, תרד, דג סלומון, חומוס, עוף, תפוחי אדמה, דגנים, קטניות, עגבניות, אגוזים, אבוקדו ועוד.

עודף ברעלים

כאשר בגוף מצטברים רעלים שונים, נוצר עומס על תפקודי הכבד. הפסולת המיותרת סותמת את כלי הדם ומכבידה על זרימת הדם. נימיות הדם הקטנות המזינות את שורשי השיער, נסתמות גם הן ומתחילה נשירה. לכן חשוב לעבור ניקוי רעלים ע"י תזונה מיוחדת, סיבים תזונתיים ושטיפה פנימית של הגוף בעזרת משקה כלורופיל- הכלורופיל סופח אליו את הרעלים בדם ומנקה את כלי הדם.

זרימת דם איטית

בנוסף לעודף ברעלים החוסמים את כלי הדם, ישנם עוד מצבים הגורמים לזרימה לקויה, והם:

  • דם סמיך- עודף בטסיות בדם יוצר דם סמיך הזורם באיטיות, כך דם לא מגיע ביעילות לרקמות השונות וקשה לו לעבור את מחסום המוח ולהגיע לשורשי השיער. במקרה כזה יש צורך לדלל את הדם. ניתן לעשות זאת ביעילות בעזרת ויטמין E, הפועל כמו אספירין טבעי.
  • כולסטרול מחומצן- כולסטרול מחומצן הוא זה ששוקע בדפנות כלי הדם, מצמצם את קוטרם ומפריע לזרימה תקינה. יש צורך להפחית את רמת הכולסטרול בדם ובנוסף להפחית את כמות הרדיקלים החופשיים אשר מחמצנים את הכולסטרול. זאת ע"י צריכה של אנטי- אוקסידנטים.
  • בעיה בכיווץ והרפיה של כלי דם- עלולה להיווצר כאשר חסר חלבון איכותי בגוף הנקרא אלסטין, התורם לגמישות כלי הדם. העשרת הגוף בחומצות אמינו חיוניות תתרום בנושא זה.
  • חוסר בפעילות גופנית- פעילות גופנית קבועה תורמת לזרימה טובה של דם בגוף. דם עשיר בחמצן מגיע לרקמות הגוף.
  • עישון- מכווץ את כלי הדם וגורם להפרעה בזרימת דם תקינה. צמחים כמו ג'ינקו בילובה ורוזמרין משפרים את זרימת הדם בגוף.

עודף ב-DHT

הטסטוסטרון בגוף הופך ל-DHT (דהידרו-טסטוסטרון) ע"י אנזים שנקרא 5 אלפא רדוקטאז. ה-DHT מפעיל בגוף גנים המקצרים את שלב הצמיחה של מחזור השערה. כך הזקיקים הופכים לזעירים ובהדרגה נוצרות שערות דקות וקצרות יותר, עד שהן נושרות.

בין הפתרונות האפשריים- SAW  PALMETTO- פרי הדקל הננסי. מחקרים הראו כי הפרי חוסם את פעילות האנזים 5 אפלא רדוקטאז ובכך מוריד את רמות ה-DHT. בנוסף הוא חוסם את אתרי הרצפטורים בממברנות התא וכך ה-DHT לא נספג בתאים.

בעיות בבלוטת התריס

ההורמונים של בלוטת התריס אחראים על חילוף החומרים של כל תא בגוף. מחסור או עודף בהורמונים אלו עלול לפגוע בכל מערכות הגוף. תהליכי בניה בגוף דורשים אנרגיה רבה ואת האנרגיה הזאת אנו מקבלים בעזרת הורמוני בלוטת התריס. כאשר ישנה בעיה בבלוטה, לא תהיה מספיק אנרגיה ותהליכי הבניה בגוף יפגעו. צמיחת שיער דורשת גם היא אנרגיה מהגוף וכאשר לא תהיה כזאת, השיער יפגע. לכן חשוב לאבחן את פעילות הבלוטה ע"י בדיקת דם ולטפל בהתאם. הטיפול יכלול תזונה נכונה והתאמת תוספי תזונה המיועדים לטיפול בבלוטה.

מחסור בנוגדי חמצון

מחסור בנוגדי חמצון מביא לעודף ברדיקלים חופשיים בדם. רדיקלים חופשיים פוגעים בתאי הגוף, גורמים להזדקנות מואצת ולמחלות שונות. הרדיקלים גורמים לשקיעת שומנים בדפנות כלי הדם ומצמצמים את קוטרם. ויטמין C הוא נוגד חמצון – מפחית את כמות הרדיקלים החופשיים בדם וחשוב להרחבת נימיות הדם בקרקפת ולהובלה תקינה של חמצן לזקיקי השיער. ע"פ מחקרים נראה כי למתקרחים יש רמות נמוכות של ויטמינים C ו-E. ישנם עוד הרבה ויטמינים ורכיבי תזונה המשמשים נוגדי חמצון, אשר עוזרים לצמצם את הנזק הרב של הרדיקלים החופשיים.

לסיכום

ניתן להיווכח כי תופעת הנשירה עלולה לנבוע מסיבות שונות ומגוונות. על מנת לאבחן נכון את הסיבות לתופעה אצל כל אדם, יש צורך באבחון מדויק. כלי ראשוני לאבחון הוא בדיקות דם- כימיה בדם, ספירת דם ובדיקות הורמונאליות. ע"פ תוצאות בדיקות הדם ניתן לאבחן חסרים תזונתיים, חסרים בויטמינים ומינרלים, חומצות שומן, תפקוד בלוטת התריס, מערכת העיכול, מערכת החיסון, תפקודי כבד, כליות ומערכת כלי הדם והשומנים, מערכת הורמונאלית ועוד. לכל מערכת יש תפקיד חשוב בשמירה על בריאותינו ועל בריאות השיער.

בעזרת אבחון בדיקות הדם ניתן להתאים טיפול אישי אשר מחזיר למערכות הגוף את האיזון הנדרש לבריאות תקינה ושיער שופע. טיפול תזונתי אשר מלווה בתוספי מזון ע"פ הצורך, מהווה פתרון בריא ויעיל לטווח הארוך.

המאמר מאת: יעל אבנון

למידע על שיטת ביוגנוסטיקה לאבחון וטיפול בנשירת שיער- לחצו כאן

×

שיחת ווטסאפ